دلیل های علمی بودن قران کریم

از میان اسامى كتاب نازل شده بر پیامبر اكرم(ص) قرآن مشهورترین و شایعترین نام در میان مسلمانان است. بسیارى را عقیده بر این است كه این نام از میان سایر نامها براى این كتاب جنبه علمیت پیدا كرده و به صورت اسم خاص درآمده است. (1)
اما آیا علم بودن قرآن، از همان ابتدا از متن آیات برخاسته است، یا اینكه این نام بهتدریج و در طول زمان، در عرف مسلمانان، صورت علمیت به خود گرفته است؟ دلایلى وجود دارد كه قرآن از همان آغاز «علم» استعمال گردیده است:
1. در چند مورد، وقتى سخن از ذكر كتب آسمانى به میان آمده است، قرآن در ردیف تورات و انجیل ذكر گردیده است:
وعدا علیه حقا فى التوراة والانجیل والقرآن. (2)
2. خداوند در سورههاى «ق»، «یس» و «ص» به ترتیب، هنگام سوگند به كتاب مقدس خویش از میان همه عناوین به «قرآن مجید»، «قرآن حكیم» و «قرآن ذىالذكر» سوگند خورده است. البته در دو مورد دیگر، یعنى سورههاى زخرف و دخان، سوگند به «كتاب مبین» نیز آمده است.
3. از میان اسامى چهار گانه – كه در فصل دوم گذشت – امتیاز نام قرآن بر سایر نامها در این است كه اسم خاص بوده، در حالى كه نامهاى دیگر در مورد كتب آسمانى دیگر نیز به كار رفتهاند.
واذ آتینا موسى الكتاب والفرقان لعلكم تهتدون. (3)
ولقد آتینا موسى وهارون الفرقان وضیاء وذكرا للمتقین. (4)
4. نام قرآن در سوره مزمل، كه سومین سوره در ترتیب نزول سورههاست، براى نخستین بار، دو بار ذكر گردیده و در هر بار به تلاوت قرآن امر شده است. بنابراین، عنوان قرآن از همان آغاز نزول، به عنوان نام برتر و اسم خاص از سوى خدا انتخاب شده است.
5. گرچه نام كتاب، بیشتر از قرآن استعمال شده است، اما به لحاظ آن كه كتاب در معناى خود، مفهومى عام دارد و به همین جهت در مورد تورات و انجیل نیز به كار رفته است، نام قرآن در مقایسه با عناوین و اسامى دیگر، كاربرد بیشترى در قرآن دارد.
6. كاربرد این عنوان در بیان پیامبر اسلام(ص) و امیرمؤمنان(ع) و سایر امامان، باتوجه به روایات فراوانى كه در اختیار ماست، مبین آن است كه «قرآن» عنوانى منتخب و برگرفته از متن آیات است.
از آن چه گفتیم، روشن شد قرآن به حسب استعمال خودش به صورت علم و اسم خاص آمده و از همین رو در عرف مسلمانان نیز بدین شكل درآمده است.
منبع:parsnaz.ir